Risoles

Instagram/@kuali_helena

Bahan kulit:

  • - 2 1/2 cawan tepung gandum
  • - 1/4 cawan tepung ubi kayu
  • - 750-800 ml air
  • - 1 telur, kacau dalam mangkuk
  • - 3 sdm majerin, cairkan
  • - 1 sdt garam

Cara membuat:

  1. - Satukan semua bahan kulit dalam mangkuk besar
  2. - Aduk dan bagi rata untuk dapatkan adonan yang halus
  3. - Panaskan kuali non stick dengan api sederhana, oles kuali dengan sedikit minyak dan tuangkan satu senduk adonan
  4. - Dadarkan sehingga masak.

Bahan inti:

  • - 1 wortel, potong dadu
  • - 2 kentang holland, potong dadu
  • - Daun sup
  • - Daun bawang
  • - 200 ml air
  • - 2 sdm tepung gandum
  • - 1 sdt lada hitam
  • - Gula garam secukupnya

Bahan Tumbuk:

  • - 5 bawang merah
  • - 4 bawang putih

Cara membuat:

  1. - Tumis bahan tumbuk sehingga wangi, masukkan wortel, kentang, daun sup dan air.
  2. - Masak sehingga mendidih dan lembut, kemudian tambahkan gula, lada hitam, garam, secukupnya.
  3. - Taburkan tepung gandum, aduk dan angkat.

Penyelesaian:

  • - Ambil sehelai kulit dadar dan isikan dengan sedikit bahan inti, gulung.
  • - Celupkan ke dalam telur yang telah dikocok.
  • - Salutkan dengan breadcrumb hingga rata.
  • - Goreng dengan minyak panas sehingga kuning keemasan.
  • - Sajikan dengan cabai rawit.

Belum ada Komentar untuk "Risoles"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Bawah Artikel